0(269)-50-238

datele de Contact ale primăriei

Vizitează-ne

Adresa primăriei

Strada Hîncești

Satul Sărata Galbenă

Scrieți-ne un mesaj

Violența în familie

Violența în familie - constituie orice act de violență comis în cadrul familiei de către membrii acesteia, conform Art.2 al Legii Nr.45 -XVI din 01.03.2007 cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie. 

Violența în familie reprezintă o acțiune sau inacțiune a subiectului activ(agresor), îndreptată împotriva subiectului pasiv(victima) sau împotriva proprietății comune, sau personale.

Formele violenței în familie

Conform Art. 2 a Legii Nr.45 -XVI formele de manifestare a agresiunii în cazul violenței în familie sînt următoarele:

Abuz fizic - lovire, strangulare, bruscare, îmbrîncire, tragere de păr, tăiere, ardere, prin otrăvire, intoxicare, etc.

Abuz verbal - jigniri, folosirea de metode de comunicare verbală, etc.

Abuz sexual - orice violență cu caracter sexual cum ar fi obligarea la raporturi sexuale fără consimțămîntul victimei chiar și în cazul cînd subiecții, gesturile cu conotație sexuală, interzicerea folosirii metodelor de contracepție sînt căsătoriți sau trăiesc în concubinaj(viol conjugal), hărțuire sexuală, orice conduită sexuală nedorită.

Abuz psihologic - se poate manifesta prin injurii amenințări, intimidări, privarea, nesatisfacerea nevoilor personale esențiale(mâncare, somn,etc.), neglijare, acte de gelozie, poreclire.

Semnele violenței în familie:

1. persoanele abuzate sînt complexate, fobice, fiindu-le teamă că nu-i vor face pe placul agresorului;

2. acceptă orice ar face sau spune agresorul;

3. în permanență iau legătură cu agresorul pentru a-i raporta unde sînt și ce fac.

Ce pot face dacă sânt victima violenței în familie?

Cel mai important lucru este să spui cuiva ceea ce ți se întîmplă.

Poți face o sesizare la secția de poliție pe raza căreia locuiești, iar dacă ești copil poți sesiza acest lucru fie la poliție fie la direcția generală de asistență socială și protecție a copilului.

ATENȚIE! La data de 18 septembrie 2008 a intrat în vigoare Legea cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie. Această lege creează un mecanism mai bun de apărare a victimelor violenței în familie, mai ales prin măsurile de protecție stabilite împotriva agresorului.