0(269)-50-238

datele de Contact ale primăriei

Vizitează-ne

Adresa primăriei

Strada Hîncești

Satul Sărata Galbenă

Scrieți-ne un mesaj

Istoria comunei Sărata Galbenă

O veche legendă spune că denumirea satului provine de la unul din locatari pe nume Holban, care și-a înălțat o căsuță pe malul râulețului "Sărata". În urma celor relatate, satul a primit denumirea de Sărata-Galbenă.

În perioada sovietică în sat a fost deschisă o școală medie, care acum este o instituție cu învățămînt superior și cu titlu model; un club cu instalație cinematografică, care din păcate nu s-a păstrat; o bibliotecă, care ectivează în continuare; mai multe ateliere de deservire socială, un centru de sănătate, o farmacie, un oficiu poștal, o grădiniță, un magazin, care mai tîrziu s-au înmulțit și au dezvoltat comuna.

Satul Sărata-Galbenă a fost atestat documentar la 16 august 1609, cu denumirea de Răurești.  Conform Legii privind organizarea administrattiv teritorială a Republicii Moldova nr.292 XIV din 19 .02. 1999,  satul Sărata-Galbenă a fost transformat în comuna Sărata-Galbenă, în componența căreea intră 5 sate: Sărata-Galbenă, Brătianovca, Cărpineanca, Coroliovca și Valea Florii, cu o populație totală de 6100 locuitori.

Satul Sărata-Galbenă are o așezare pitorească, este cuprins de două dealuri Roșculeasa și Ciobanca. Satul este divizat în două părți : partea moldovenească, și partea rusă. Ea reprezintă un model relevant de toleranță și bună-înțelegere între reprezentanții celor șapte minorități etnice naționale, din cele două părți ale satului.