0(269)-50-238
datele de Contact ale primăriei
Email : primsaratagalbena@mail.ru
Relații cu publicul : (0-269) 50-236
Fax : (0-269)50-236
Vizitează-ne
Adresa primăriei
Strada Hîncești
Satul Sărata Galbenă
Scrieți-ne un mesaj
Noutățile comunei
,,Stop,traficului de ființe umane ,,
12-02-2018, 13:20
TRAFICUL DE FIINŢE UMANE.
Anual, în lume circa 600.000 – 820.000 de persoane sunt traficate peste frontiera de stat, aici nefiind incluse şi cele care sunt traficate în interiorul statelor, număr care poate atinge cifre de milioane;
Circa 70% din numărul persoanelor traficate, sunt femei şi fete, care în mare majoritate sunt impuse să practice prostituţia;
Aproximativ 50% din numărul persoanelor traficate, sunt minori, care sunt exploataţi sexual, muncă silită, sau le sunt preluate organele.
Moldova continuă să se numere printre “pieţele” cele mai înfloritoare pentru exploatarea sexuală, munca forţată şi traficul de organe.
Conform art. 165 al Codului penal al Republicii Moldova, traficul de fiinţe umane este recrutarea, transportarea, transferul, adăpostirea sau primirea unei persoane, cu sau fără consimţământul acesteia, în scop de exploatare sexuală comercială sau necomercială, prin muncă sau servicii forţate, pentru cerşetorie, în sclavie sau în condiţii similare sclaviei, de folosire în conflicte armate sau în activităţi criminale, de prelevare a organelor sau ţesuturilor, săvârşită prin:
a) ameninţare cu aplicarea violenţei fizice sau psihice nepericuloase pentru viaţa şi sănătatea persoanei, inclusiv prin răpire, prin confiscare a documentelor şi prin servitute, în scopul întoarcerii unei datorii a cărei mărime nu este stabilită în mod rezonabil, precum şi prin ameninţare cu divulgarea informaţiilor confidenţiale familiei victimei sau altor persoane atât fizice, cât şi juridice;
b) înşelăciune;
c) abuz de poziţie de vulnerabilitate sau abuz de putere, dare sau primire a unor plăţi sau beneficii pentru a obţine consimţământul unei persoane care deţine controlul asupra unei alte persoane.
CINE POT FI VICTIME ALE TRAFICULUI DE FIINŢE UMANE.
Victime ale traficului de fiinţe umane pot fi persoanele trecute peste hotarele de stat (trafic extern) sau transportate în interiorul statului (trafic intern), pentru a fi aduse în stare de sclavie sau servitute. Victime ale traficului de fiinţe umane pot deveni bărbaţi, femei şi copii.
Traficul de fiinţe umane a afectat mai toate vârstele. Conform datelor Centrului «La Strada», care cuprind o perioadă de peste zece ani, cea mai tânără victimă, la momentul racolării, avea 4 ani, iar cea mai în vârstă – 60 de ani. Cele mai multe victime sunt din mediul rural (circa 48%), după care vin locuitorii oraşelor mici sau suburbiilor (30%) şi populaţia din mediul urban (22%).
Fiecare a treia recrutare în Moldova este făcuta de o cunoştinţa, fiecare a şasea — de un prieten apropiat, iar uneori în rol de recrutor apar chiar rude.
În ultimii ani tot mai des printre recrutori se număra femei. Ele reuşesc să manipuleze mai bine cu visele tinerelor sărace şi/sau disperate, căci victimele provin cel mai des de acolo unde lipseşte afecţiunea, înţelegerea, bunăstarea, educaţia.
CE MĂSURI TREBUIE SĂ ÎNTREPRINDEŢI ŞI CE INFORMATII AR TREBUI SĂ LASATI FAMILIEI, RUDELOR, DACA V-ATI HOTARIT SA PLECATI PESTE HOTARE?
Cu cine şi unde plecaţi;
Locul de munca şi locul de trai (adresa, telefon în tara în care plecaţi);
Xerocopiile paşaportului, contractului de muncă;
O fotografie recentă;
Stabiliţi parola, pe care o veţi folosi în convorbirea telefonică în caz dacă aveţi neplăceri;
Faceţi mai multe copii ale tuturor actelor necesare călătoriei şi păstraţi-le în locuri diferite, vă va ajuta în cazul în care veţi fi deposedaţi de acte;
Nu daţi nimănui (cu excepţia persoanelor abilitate) actele Dvs. de identitate;
Învăţaţi limba ţarii în care plecaţi;
Până la plecare aflaţi numaidecât adresa exactă şi numărul de telefon al Ambasadei Republicii Moldova în tara de destinaţie, informaţii despre organizaţii ce oferă ajutor migraţilor.
Serviciul Asistanță Socială.