Hotărârea nr. 12 din 22 martie 2021
COMISIA RAIONALĂ EXTRAORDINARĂ DE SĂNĂTATE PUBLICĂ HÎNCEȘTI
Hotărârea nr. 12 din 22 martie 2021
Se instituie conform gradului de risc, gradul de alertă
Sărata-Galbenă - 204 la 100 mii populație ;
6. Comisia raională extraordinară de sănătate publica va asigura implementarea, la nivelul localităților, in care este stabilit nivelul de alerta COD ROȘU, a următoarelor masuri de prevenire a infecției COVID-19:
6.1. Restricționarea deplasării populației si izolarea la domiciliu.
6.2. Interzicerea adunărilor in masa, inclusiv activitățile culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment.
6.3. Prestarea doar a serviciilor esențiale (vitale).
6.4. Interzicerea vizitelor neesențiale la unitățile de interes public (banca, posta
etc.).
6.5. Ajustarea serviciilor de asistenta medicala si prestarea doar a celor
esențiale.
6.6. Instituirea instruirii la distanta in conformitate cu prevederile subpunctului
7. Comisia raională extraordinară de sănătate publică va prezenta sâptamînal in adresa Comisiei naționale extraordinare de sănătate publica acțiunile întreprinse in vederea implementării masurilor menționate la subpunctele 6.1 — 6.6.
8. Se stabilesc măsurile restrictive generale pentru persoanele fizice,aplicabile la nivel raional pe perioada stării de urgență in sănătate publica
8.1. Se interzice aflarea in locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.), in grupuri mai mari de 3 persoane, cu excepția membrilor unei familii.
8.2. Se interzice aflarea persoanelor in vârsta de peste 63 (șaizeci si trei) ani in afara domiciliului si in spatiile publice fără necesitate stringenta, cu excepția:
I. deplasărilor in interes de serviciu, atunci când activitatea nu poate fi desfășurata la distanta,
II. deplasărilor pentru asigurarea cu produse alimentare;
III. deplasarea pentru asistenta medicala ce nu poate fi amânata;
IV. deplasarea pentru alte motive justificate si care nu pot fi amânate.
8.3. Se interzice aflarea pe terenuri de joaca a copiilor in absenta părinților/tutorelui legal. Persoanele aflate pe terenul de joaca vor respecta masurile de sănătate publica.
8.4. Se interzice aflarea persoanelor in zone de agrement in grupuri mai mari de 3 persoane, cu excepția membrilor unei familii.
9. Se stabilesc măsurile obligatorii de prevenire si control al infecției COVID-19, aplicabile la nivel raional pe perioada stării de urgenta in sănătate publica:
9.1. Purtarea obligatorie a măștilor de protecție in toate spatiile publice (de uz comun) deschise si închise, inclusiv in transportul public. Masca trebuie sa acopere atât gura, cat si nasul.
9.2. Respectarea distantei fizice intre persoane de minimum 1 (unu) metru, cu excepția cazurilor când, prin prevederi speciale, se stabilește respectarea unei alte distante intre persoane, ori in cazul regulilor de transportare a persoanelor in transportul public.
9.3. Respectarea regulilor de igiena a mâinilor.
9.4. Respectarea regulilor de igiena respiratorie.
9.5. Respectarea, sub proprie răspundere, a regimului de autoizolare de către persoanele cărora li se stabilește regimul respectiv.
9.6. Respectarea de către persoanele fizice care se afla in teritoriile sau instituțiile cu regim de carantina a masurilor impuse de autorități.
9.7. Monitorizarea personala de către fiecare persoana fizica a stării de sănătate. Adresarea timpurie la medicul de familie sau la instituțiile de asistenta medicala la apariția primelor simptome specifice ale infecției COVID-19.
10. Se stabilesc interdicțiile si restricțiile pentru anumite genuri de activitate:
10.1. Se interzice activitatea cluburilor de noapte ce se refera la activitatea discotecilor incluse in codul CAEM 56.30 și a ringurilor de dans incluse in codul CAEM 93.29, indiferent de denumirea de firma a unității comerciale (ca exemplu: disco-bar, club de noapte, karaoke, night-club, discoteca, club etc.).
10.2. Se interzice desfășurarea activităților de deservire in unitățile de alimentație publica (de tipul restaurantelor, barurilor, cantinelor, cafenelelor), precum si in unitățile de alimentație publica amplasate in punctele de comercializare a produselor petroliere, in punctele internaționale de trecere a frontierei de stat, in intervalul orelor 20.00 - 07.00, cu excepția comercializării produselor alimentare la pachet si cu livrare, prin unitățile de alimentație publica de orice tip, cu excluderea posibilității de consumare a acestora in incinta/teritoriul unitatii.
10.3. Se interzice organizarea si desfășurarea in unitățile de alimentație publica a evenimentelor festive, nunților, cumetriilor, aniversarilor, precum si a altor evenimente.
10.4. Se interzice organizarea si desfășurarea, cu prezenta fizica a persoanelor, a conferințelor științifice, adunărilor si întrunirilor profesionale in masa, olimpiadelor, competițiilor sportive.
10.5. Se interzice organizarea si desfășurarea in spatii închise si deschise a expozițiilor, festivalurilor, târgurilor agricole specializate, evenimentelor comerciale.
10.6. Se interzice desfășurarea activităților, cu prezenta spectatorilor, in incinta caselor de cultura.
10.7. Se stabilește regimul de activitate a piețelor agroalimentare si nealimentare in intervalul orelor 07.00 - 15.00.
10.8. Unitățile specializate de comerț cu amânuntul a produselor nealimentare vor activa până la ora 18.00.
11. Se stabilesc măsurile de prevenire si control a infecției COVID19 obligatorii pentru toate genurile de activitate:
11.1. Autoritățile publice locale, toate persoanele juridice de drept public si de drept privat înregistrate in Republica Moldova, indiferent de tipul de proprietate si forma juridica de organizare, vor asigura, in spatiile aflate in gestiune, închise (de uz comun) si deschise (care presupun interacțiunea frecventa a persoanelor), respectarea stricta a următoarelor masuri:
11.1.1. Respectarea distantei sociale intre persoane de minimum 1 (unu) metru, cu excepția cazurilor când, prin prevederi speciale, se stabilește respectarea unei alte distante intre persoane sau in cazul regulilor de transportare a persoanelor in transportul public.
11.1.2. Respectarea regulilor de igiena a mâinilor.
11.1.3. Respectarea regulilor de igiena respiratorie.
11.1.4. Respectarea, sub proprie răspundere, a regimului de autoizolare de către persoanele cărora li se stabilește regimul respectiv.
11.1.5. Respectarea de către persoanele juridice care se afla in teritoriile sau instituțiile cu regim de carantina a masurilor impuse de autorități.
11.1.6. Purtarea obligatorie a măștilor de protecție in toate spatiile publice aflate in gestiune, inclusiv in transportul public. Masca trebuie sa acopere atât gura, cat si nasul.
11.1.7. Monitorizarea permanenta a numărului vizitatorilor si neadmiterea formarii aglomerațiilor.
11.2. Conducătorii unităților publice si private vor asigura:
11.2.1. Regim special de lucru, prin atragerea cu prezenta fizica la serviciu a personalului strict necesar pentru asigurarea functionalitatii instituției, precum si a personalului a cărui activitate necesita prezenta obligatorie la serviciu.
11.2.2. Pentru personalul a cărui activitate nu necesita prezenta obligatorie la locul de munca, se vor asigura condiții de munca la distanta.
11.2.3. Oficiul teritorial al Cancelariei de Stat, alte autorități administrative subordonate Guvernului si structurile organizaționale din sfera lor de competenta (autoritățile administrative din subordine, inclusiv serviciile publice desconcentrate si cele aflate in subordine, precum si instituțiile publice, întreprinderile de stat si societățile comerciale cu capital integral sau majoritar public in care ministerul, Cancelaria de Stat sau alta autoritate administrativa centrala are calitatea de fondator) vor organiza desfășurarea activității in regim special de lucru, de la 7.30 pana la 16.00 si pauza de masa de la 12.00 pana la 12.30.
12. Se stabilesc măsurile de prevenire si control a1 infecției COVID — 19 specifice pentru anumite genuri de activitate, conform anexei la prezenta hotărâre.
13. Se stabilesc, începând cu 23 martie 2021, măsurile de prevenire și control a1 infecției COVID-19 la traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare in Republica Moldova:
13.1. Se instituie pe perioada stării de urgenta in sănătate publica obligativitatea prezentării la trecerea frontierei de stat pe sensul de intrare in Republica Moldova a rezultatului negativ al testului PCR COVID-19, efectuat cu cel mult 72 ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport in comun) sau intrării pe teritoriul Republicii Moldova (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).
Confirmarea trebuie sa fie prezentata in una din limbile româna, engleza, franceza sau rusa.
13.2. Persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare in Republica Moldova si nu dețin rezultatul negativ al testului PCR COVID-19 prevăzut la punctul 10.1, vor completa, in mod obligatoriu, fișa epidemiologica, precum și vor semna declarația pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare de 14 (paisprezece) zile, in locurile determinate. In cazul minorilor pana la 14 ani, fișa epidemiologica și declarația pe propria răspundere sunt completate și semnate de reprezentantul legal sau însoțitorul.
13.3. Excepție de la prevederile subpunctelor 10.1 si 10.2, se stabilește pentru următoarele categorii de persoane, in cazul in care nu prezintă semne clinice de infecție respiratorie sau stare febrila:
13.3.1. copiii cu vârsta mai mica sau egala cu 5 ani;
13.3.2. conducătorii auto și personalul de deservire a vehiculelor rutiere de transport marfă și a vehiculelor rutiere de transport de persoane contra cost care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului.
13.3.3. persoanele care călătoresc din motive de sănătate sau umanitar, inclusiv însoțitorul, după caz (cu prezentarea documentelor confirmative);
13.3.4. elevii/studenții, care merg zilnic la studii in unități/instituții de învațâmant pe teritoriul statelor vecine sau pe teritoriul Republicii Moldova, cu prezentarea actelor confirmative;
13.3.5. lucrătorii transfrontalieri care intra in Republica Moldova din Romania sau Ucraina, precum și cei din Republica Moldova angajați ai agenților economici din țările menționate, care fac dovada raporturilor contractuale cu agenții economici respectivi;
13.3.6. posesorii pașapoartelor diplomatice, de serviciu, oficiale și speciale și altele asimilate acestora, precum și titularii documentelor de calatorie tip Laissez- Passer eliberate de catre Organizația Națiunilor Unite, inclusiv membrii familiilor personalului misiunilor diplomatice și consulare și organizațiilor/misiunilor internaționale acreditate in Republica Moldova și/ sau personalul implicat in asigurarea ajutorului umanitar;
13.3.7. persoanele in tranzit, itinerarul tranzitării fiind stabilit de
Inspectoratul General al Politiei de Frontiera;
13.3.8. persoanele care dețin un act confirmativ de administrare a vaccinului anti COVID-19, prezentat in una din limbile romana, engleza sau rusa.
13.4. Persoanele care se afla in regim de autoizolare/carantina pot intrerupe acest regim după a 10-a zi, daca efectuează un test PCR COVID-19, iar rezultatul acestuia este negativ.
14. Organizarea procesului educațional in instituțiile de învățământ se dispune de către Comisia raională extraordinară de sănătate publica in functie de gradul de alerta atribuit localităților in baza indicatorului incidentei la 100 mii populație, conform următoarelor scenarii:
14.1. Pentru localitățile in care se atesta gradul de alerta Cod Verde sau Cod Galben (incidenta mai mica de 49 de cazuri COVID-19 la 100 mii populație in ultimele 14 zile) — participarea zilnica a preșcolarilor, elevilor si studenților cu prezenta fizica in instituțiile de invătamînt, cu respectarea stricta a normelor de sănătate publica privind prevenirea si răspândirea COVID-19.
14.2. Pentru localitățile in care se atesta gradul de alerta Cod Portocaliu (incidenta cuprinsa intre 50 si 100 de cazuri COVID-19 la 100 mii populație in ultimele 14 zile):
(i) Participarea zilnica cu prezenta fizica in instituțiile de invătamînt a preșcolarilor, elevilor din învătamantul primar, elevilor din clasele absolvente (a IX-a, a XII-a, a XIII-a din invațâmant seral), precum si a elevilor din invatamantul profesional tehnic antrenati in stagiile de practica si in grupele absolvente, a studentilor din anii absolventi din invatamantul superior la orele practice, cu respectarea stricta a normelor de sanatate publica privind prevenirea si raspândirea COVID-19;
(ii) Participarea zilnica in procesul educational la distanta a elevilor si studentilor din celelalte clase si ant de studii.
14.3. Pentru localitățile in care se atesta gradul de alerta Cod Rosu (incidenta mai mare de 100 de cazuri COVID-19 la 100 mii populație in ultimele 14 zile) se recomanda instituirea procesului educațional la distanta.
In funcție de situația epidemiologica din instituție, procesul educațional poate fi organizat după cum urmează:
(i) Participarea zilnica cu prezenta fizica in instituțiile de învățământ a preșcolarilor si a elevilor din invațâmântul primar;
(ii) Participarea zilnica cu prezenta fizica in instituțiile de invatamant a unui contingent de 50% din numărul total de elevi ai claselor absolvente (a IX-a, a XII-a, a XIII-a din invatamant seral), precum si a elevilor din invatamântul profesional tehnic antrenați in stagiile de practica si in grupele absolvente si a studenților din anii absolvenți din invatamantul superior la orele practice, cu respectarea stricta a normelor de sănătate publica privind prevenirea si răspândirea COVID-19;
(iii) Participarea zilnica in procesul educațional la distanta a elevilor si studenților din celelalte clase si ani de studii.
15. Se stabilește, pe perioada stării de urgenta in sănătate publica, mobilizarea forțelor si resurselor necesare pentru realizarea masurilor de răspuns la urgenta de sănătate publica, efectuarea controalelor, inclusiv inopinate, la unitățile a căror activitate este restricționata, precum si la unitățile pentru a căror activitate prezenta hotărâre a instituit masuri specifice de prevenire si control al infecției COVID-19.