0(269)-50-238

datele de Contact ale primăriei

Vizitează-ne

Adresa primăriei

Strada Hîncești

Satul Sărata Galbenă

Scrieți-ne un mesaj

Noutățile comunei

Dialog cu cetățenii

25-05-2016, 18:42

Valeriu Taras – candidatul cu nr.2 la funcţia de primar al comunei Sărata Galbenă.

În orice campanie electorală, viitorul candidat la funcţia de primar organizează întîlniri cu alegătorii. Astfel de întîlniri a organizat şi D-ul  Valeriu Taras, candidat la funcţia de primar împreună cu echipa de consilierii.

În total, D-lui a realizat peste 15 întîlniri în toate satele comunei, iar în Sărata Galbenă, în multe mahalale,  apoi şi pe la case discutînd individual cu cetăţenii.

Rezultatul acestor întîlniri cu alegătorii a scos în evidenţă cele mai frecvente întrebări adresate de către oameni  D-lui Taras.

Întrebări ce vizează construcţia apeductului nou

 De ce valoarea contribuţiei cetăţenilor din Sărata Galbenă este mai mare decît în satele vecine?

Valoarea contribuţiei depinde de condiţiile proiectului şi imensitatea lui. Proiect mic – contribuţie mică. Proiect mare – respectiv contribuţia se măreşte.

Să facem comparaţie cu satul Caracui. Apeductul din satul Caracui se extinde pe o distanţă de 10 km, costul total al proiectului e de 3 mln lei. Sunt conectate 400 de gospodării. Contribuţia cetăţenilor a fost tot 15 % , şi aceasta a constituit suma de 1125 lei plus 200 lei la conectare. Tariful lunar pentru consumatorii de apă este de 22 lei m3 .

Apeductul din Sărata Galbenă se extinde pe o distanţă de peste 70 km, costul total al proiectului este de 22 mln 419 mii 119 lei. Sunt planificate spre conectare  900  gopodării, pînă în prezent au plătit contribuţia 859 gospodării. Contribuţia cetăţenilor  constituie tot  15 %, doar că costul total fiind mult mai mare de 22 mln 419 mii lei respectiv şi contribuţia este mai mare. Conform calculelor ea prevede suma de 3756 lei,  pentru fiecare gospodărie.

Consiliul  Local însă a hotărît să micşoreze suma pînă la 3500 lei, diferenţa de 256 lei  să fie plătită din alocarea  oferită de către Consiliul raional. În prezent tariful lunar pentru consumatorii de apă constituie 14 lei 80 bani, acesta ar putea creşte în urma instalării staţiei de tratare a apei, la Caracui aceasta staţie nu a fost inclusă în proiect.

Concluzie: contribuţia de 15 % se referă în ambele cazuri, doar că implementarea unui proiect mare prevede  cheltuieli mari şi valoarea contribuţiei în bani este mai mare .

Implimentarea unui proiect mic  prevede cheltuieli mici, respectiv şi valoarea contribuţiei în bani e mai mică.

De ce tariful pentru consumul apei este mare?   

Preţul se formează din consumul energiei electrice, salarizarea angajaţilor şi alte cheltuieli necesare. Apa în comuna noastră se extrage de la o adîncime de 280 m, această situaţie solicită un consum mare de energie electrică .Să facem iarăşi o comparaţie, cu oraşul Hînceşti , aici 1 m3 de apă costă 25 lei 75 bani, la Caracui  1 mde apă costă 22 lei. La Sărata Galbenă rezultă că este mic. 

Concluzie : nu e cazul să mizăm pe comparaţii, deoarece în fiecare localitate situaţia este diferită: şi referitor la aşezarea geografică, şi la nivelul,  debitul de apă, şi la distanţa pe care o parcurge apeductul, nemaivorbind  de numărul fîntînilor  care pompează apa.

Care este situaţia lacului desecat?

Iniţial lacul a fost proiectat pe o suprafaţă de 6 ha. În urma dezbaterilor locale, la propunerea cetăţenilor el a fost reproiectat cu schimbarea suprafeţei de 10 ha. Proiectul tehnic este finalizat şi în prezent se află la expertizare pentru justificarea calculelor, a preţurilor corecte. Costul estimativ al proiectului este de ≈ 20 mln lei. După expertizare va fi concretizat costul final .

Săptămîna trecută un grup de experţi s-au deplasat la faţa locului pentru a lua expertiza solului şi a determina la ce adîncime se află apa.               

Următoarea etapă urmează  concursul ofertelor de preţ pentru selectarea antreprenorului  împreună cu echipa care vor desfăşura lucrările.   

Cînd va ajunge lumina pe toate străzile?

Străzile satului  Sărata Galbenă cuprind o distanţă de 80 km. Pînă în prezent au fost iluminate mai multe străzi, acestea cuprind o distanţă de 12 km, iar în satul Cărpineanca a fost iluminată o strada principală care se extinde pe o distanţă de 1 km. În prezent APL a aplicat proiectul  „Iluminare stradală” la Fondul de Eficienţă Energetică  în valoare de 1 mln 500 mii lei, proiect care urmează a fi implementat în următorii 3 ani.

Cînd va fi construit drumul de pe str. Fraţii  Solomon?

În prezent sunt în construcţie mai multe  porţiuni de drum. Str.Livezilor se extinde pe o distanţă  1,4 km, lucrarile însă s-au efectuat pe o distanţă de 400m. 

Str. Gagarin cuprinde o distanţă de 3 km, sunt  executate lucrări pe o portiune de 1 km.  Lucrările de reabilitare a drumurilor se efectuiază numai după ce sunt finisate lucrările de construcţie a apeductului. Cît priveşte str. Fraţii Solomon, de asemeni este vorba despre finisarea distribuirii reţelei de apeduct pe la fiecare casă, apoi va urma construcţia drumului. În linii generale trebuie să manifestăm răbdare, lucrările se fac pe rînd.

Pe parcursul celor 8 ani de activitate alături de D-ul Ştefan Vlas am acumulat o experienţă bună si în ultimele 7 luni cît am executat şi funcţia de primar interimar, proiectele nu au stopat, toate sunt în plină desfăşurare, lucrările merg cu paşi  concreţi şi cu realizări evidente.

Mesajul echipei noastre faţă de toţi locuitorii comunei.

Să aveţi încredere în echipa noastră, noi am demonstrat şi vom demonstra că putem asigura o bună guvernare la nivel local şi o imagine a localităţii deosebită în întreaga ţară.

Vă mulţumesc mult pentru susţinere.