0(269)-50-238

datele de Contact ale primăriei

Vizitează-ne

Adresa primăriei

Strada Hîncești

Satul Sărata Galbenă

Scrieți-ne un mesaj

Proiecte consultate, sinteza recomandărilor recepționate, procesul verbal

Atenţie, Ambrozia! O buruiana periculoasă pentru culturile agricole, dar şi pentru sănătatea oamenilor!

Atenţie, Ambrozia! O buruiana periculoasă pentru culturile agricole, dar şi pentru sănătatea oamenilor!

20-08-2021, 09:58

Stimați cetățeni, ambrozia este o plantă care creşte pe marginea drumului, pe   terenurile lăsate pârloagă, prin parcuri, în grădini, în culturile de cereale, de florea-soarelui etc. şi este extrem de periculoasă pentru oameni. În perioada august-septembrie polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă diverse alergii și este unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronşic.   Pentru evitarea răspândirii  ambroziei, Vă îndemnăm: -  Să combateți și să distrugeți planta din grădini și de pe terenul din preajma gospodăriilor Dvs.; - Să distrugeți plantele din preajma câmpurilor  deținute în proprietate sau arendă de către Dvs. -  Să sesizați primăria cu privire la locațiile infectate cu ambrozie. Totodată, conform art. 189 alin. 2 al Codului Contravențional al Republicii Moldova nr. 218 din 24.10.2008, omiterea îndeplinirii la timp sau încălcarea în mod intenționat de către deţinătorii de terenuri a măsurilor obligatorii privind combaterea dăunătorilor de carantină, a agenţilor patogeni ai bolilor de plante şi a buruienilor, se sancționează cu amendă de la trei la 12 unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 24 la 48 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 48 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice. (Text preluat)

Turneul diasporei în memoria antrenorului Scripnic Victor

Turneul diasporei în memoria antrenorului Scripnic Victor

13-08-2021, 09:49

Amatorii fotbalului din comuna Sărata Galbenă au avut parte de un joc captivant între echipele formate din conaționalii noștri din diasporă. Turneul Diasporei în memoria antrenorului Scripnic Victor sub egida APL, a avut loc ieri pe terenul cu acoperire naturală. Deja a treia ediție a adunat consăteni și oaspeți din țară. Șapte echipe de fotbaliști ai ținut publicul în suspans: 1. Veteranii ( Spicul și Petrocub ) 2. Tineret ( tinerii din Sărata Galbenă) 3. Diaspora Italia 4. Diaspora Marea Britanie  5. Văsieni ( invitați)  6. Antrenorii FC Petrocub  7. Master-class ( invitați)  În finală au luptat echipele ,,Antrenorii FC Petrocub,, și ,,Master-class,, Chișinău,, Victoria a fost luată de către echipa din Chișinău : ,,Master-class,,  Mulțumim tuturor pentru implicare activă,  pentru darurile aduse generației tinere de sportivi și pentru  prelungirea sportului din comună. Marea Britanie, Italia, Moldova, mulți și tare departe, dar toți uniți într-un singur cuvânt:    Sărata Galbenă.

Haideți pici la grădiniță!

Haideți pici la grădiniță!

27-07-2021, 08:40

De la 1 august se vor deschide larg ușile grădinițelor din comuna noastră. La grădinița ,,Albinuța,, ușile se vor deschide mai deosebit, deoarece a fost finisat proiectul de schimbare a ușilor. În total au fost schimbate 40 de uși vechi, pe uși noi de termopan. Sperăm că această schimbare să facă mai confortabilă șederea picilor în incinta grădiniței, iar acest confort să fie benefic învățării.  

Maratonul Eco Run Hîncesti.

Maratonul Eco Run Hîncesti.

17-07-2021, 08:40

Astăzi un grup de tineri împreună cu specialistul în tineret și sport din comuna noastră participă la un maraton organizat de către Asociația Obștească #RunMoldova în colaborare cu Consiliul Raional Hincesti , I.P. Centrul Raional de Tineret Hîncești și Inspectoratul de Politie Hincesti. Anume ei, cei mai receptivi și activi o să reprezinte Sărata Galbenă în rând cu alți adolescenți din localitățile raionului Hîncesti. Pentru cineva distanța de 5 km este o nimica toată, nouă la început tot așa ne părea, dar participarea în acest maraton ne-a demonstrat contrariul: avem încă mult de alergat până la performanțele profesioniștilor și semiprofesioniștelor. Mulțumesc băieților care au fost receptivi și am reușit să reprezentăm comuna noastră în cadrul maratonului Eco Run Hîncesti: Moroz Andrei Mîță Marius Bîzgan Vlad Moroz Liviu ,,Întotdeauna apar culmi mai înalte pe care trebuie să le ajungem” voi astăzi ați demonstrat că o să le ajungeți! Sportul este viață! La orice vârstă, mergem la sport pentru a ne prelungi calitatea vieții. Noi am reușit să o facem, dar tu?!

Proiectul reconstrucția iazului votat!

Proiectul  reconstrucția  iazului votat!

08-07-2021, 09:10

Dragă comună, cea mai mare dorință a locuitorilor din Sărata Galbenă de ani buni a fost reconstrucția iazului din centru satului. Astăzi, după ani de muncă, efort și străduință, primarul Dl.Lozovoi Mihail și-a îndeplinit promisiunea dată la început de mandat, în cadrul ședinței consiliului de administrare a fondului ecologic național, a fost votat în unanimitate proiectul de reconstrucție a iazului. Acest lucru a fost confirmat astăzi de către secretarul de stat Dl. Ghenadie Iurco și  Dl.Ion Perju, Ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului care au făcut o vizită în localitate. Mulțumim tuturor celor implicați în reușita acestui proiect, iar locuitorilor mulțumim pentru încredere și răbdare. Dăm start lucrărilor de reconstrucție  a iazului!!

6 iulie - Ziua comemorarii victimelor stalinismului.

6 iulie - Ziua comemorarii victimelor stalinismului.

06-07-2021, 09:10

6 iulie - Ziua comemorarii victimelor stalinismului. Este zi de doliu pentru comemorarea băștinașilor noștri, părinților, fraților și surorilor noastre, moșilor și strămoșilor noștri - victime ale celui de-al doilea val de deportări (5-6 iulie 1949). Deportările din Basarabia și Nordul Bucovinei au fost o formă a represiunii politice, puse în practică de autoritățile sovietice. Primul val a fost cel din noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când au fost deportate peste 25.000 de persoane. La 6 iulie 1949 a avut loc cel de-al doilea și cel mai mare val al deportărilor staliniste din Moldova, când peste 35.000 de persoane, majoritatea femei și copii, au fost trimise în cele mai îndepărtate regiuni ale fostei Uniuni Sovietice, precum Siberia sau Kazahstan. Al treilea val de deportări – 31 martie – 1 aprilie 1951. În perioada 28 iunie 1940 – 5 martie 1953 din fosta RSS Moldovenească au fost deportați sute de mii de persoane.

Pagina